Ondernemend Gemert-Bakel laat zich massaal zien op Open Bedrijvendag

Weet jij wat voor bedrijven er allemaal actief zijn in de gemeente Gemert-Bakel? Een aantal kun je zo opnoemen, maar de gemeente heeft ook heel veel bijzondere, verborgen parels. Om te laten zien wat ondernemend Gemert-Bakel allemaal te bieden heeft, laten maar liefst 200 (!) bedrijven op zondag 2 juni zien wat ze doen. Interessant voor inwoners, belangstellenden én toekomstige medewerkers.

De Open Bedrijvendag is een initiatief van de diverse ondernemersverenigingen in Gemert-Bakel en wordt ondersteund door de gemeente en ook het onderwijs. Want daar zitten de werknemers van de toekomst, is de gedachte. Voor het eerst verenigen alle bedrijven in de gemeente zich om te laten zien wat Gemert-Bakel aan ondernemers te bieden heeft. In elke kern van de gemeente zullen op een centrale plek alle bedrijven zich presenteren. Van groot tot klein, van industrie tot beauty, van techniek tot dienstverlening en alles daar tussenin. “Zelf komen we ooit nog wel voor verrassingen te staan als we een bedrijfsbezoek hebben”, vertellen wethouder Wilmie Steeghs (Onderwijs) en Martien Bankers (Economie). Onze gemeente heeft naast de bekende bedrijven ook heel veel mooie, verborgen parels.”

De wethouders zijn enorm blij dat alle ondernemers zich verenigen en zo hun visitekaartje afgeven. “Er wordt vanuit Brainport vanuit alle kanten getrokken aan talenten. Mensen verhuizen naar de stad en komen misschien niet meer terug. Of ze willen juist hier blijven wonen, maar wel in de stad werken. Maar wat is er mooier dan dicht bij je werk te wonen. Ook in Gemert-Bakel hebben we hele mooie bedrijven waar talent zich kan ontplooien”, stelt wethouder Bankers die dit als een mooie kans ziet om (toekomstige) werknemers in Gemert-Bakel te houden. “Daarom is het goed om nu al kennis te maken met het mooie palet aan bedrijven dat onze gemeente rijk is”, vult wethouder Steeghs aan. Ze is trots op wat Gemert-Bakel te bieden heeft, maar geeft nog wel een advies: “Soms mogen ondernemers iets meer trots zijn op wat ze doen. Voor hen is het wellicht vanzelfsprekend wat ze doen, maar we mogen hier met zijn allen trots zijn op wat we hebben en aanbieden.”

Zo ziet ook Annette Simmer het. Zij is onder meer docente op het Commanderij College en namens het ‘onderwijs’ betrokken bij de organisatie van de Open Bedrijvendag. Voor kinderen en jongeren is deze dag een uitgelezen mogelijkheid om de ogen eens te openen en om zo te zien wat er qua beroepen allemaal mogelijk is in Gemert-Bakel. Wat vinden ze leuk, of wat misschien helemaal niet? “We merken dat veel kinderen het nog lastig vinden om te weten wat ze later willen worden. Het gros gaat dan uiteindelijk voor de veilige keuze en kiezen het beroep van vader of moeder”, legt Annette uit.

“Terwijl toch al vroeg een profielkeuze gemaakt moet worden op school. In lessen bespreken we dit soort dingen ook veelvuldig met de leerlingen. We willen de kinderen inspireren en met de Open Bedrijvendag kan er verbinding worden gemaakt. De leerlingen krijgen een kijkje in de keuken.”

Annette werkt nu al veel met bedrijven samen, onder meer als er beroepenmarkten worden georganiseerd op school. “Bedrijven brengen veel en hopelijk kunnen we zo ook iets terug doen. We hebben op alle scholen de Open Bedrijvenmarkt gepromoot. We hopen dat er veel een kijkje gaan nemen op deze dag en dat ze het leuk en interessant vinden. We willen laten zien dat er in Gemert-Bakel aanbod is voor iedereen. Het is een geweldige mogelijkheid voor leerlingen om hun blikveld te verruimen. Waar liggen je interesses? Waar ben je goed in? Als ze in de toekomst beter weten wat ze willen, zal dit ook hun motivatie vergroten.”

En zo zien ook de wethouders het. Wethouder Steeghs ziet zelfs nog een voordeel. “Voor het onderwijs is het ook een mooie kans om te zien of wat het onderwijs aanbiedt, aansluit bij wat het bedrijfsleven nodig heeft.”

Wethouder Bankers hoopt dat veel inwoners een kijkje gaan nemen in de verschillende kernen. “Voor iedereen is het interessant om eens te kijken wat ondernemend Gemert-Bakel te bieden heeft. Of je nu een eigen bedrijf wil starten of als werknemer toe bent aan iets anders of je als jongere wilt zien wat onze gemeente voor bedrijven rijk is. Het is goed om talent en kennis te behouden en bepaalde sectoren vragen continu om personeel. Op deze manier kan iedereen de bedrijven leren kennen. De bedrijven waar ze later bijvoorbeeld stage willen gaan lopen. Bedrijven kunnen ook al zien welke mensen interesse hebben in hun bedrijf. Dit is echt een win-winsituatie.”

Ook leuk om te lezen!